Monday, July 25, 2011

Nafsu Remaja Vs Part Time! (18sx)

Sebagai student yang sengkek macam aku, aku ada satu sifat dalam diri iaitu NAFSU REMAJA yang nak macam-macam selalu buat kos hidup kita tinggi. Ini berlaku bila kita nampak kawan pakai Iphone empat, kite pun sibuk nak empat. tamak gila. Tengok kawan ada Ipad dua, kita pun terhegeh-hegeh nak dua. Tamak lagi.*sigh.


Ok yang pasti bukan nafsu ni ye.

Padahal duit mak bapak kasi cukup-cukup untuk makan. Nak tunggu PTPTN ke JPA alamat nye kempunan dulu la. Last-last bila dah beli semua baru nak teriok (nangis jerit-jerit) pasal takde duit nak makan. Lepas tu mula la terhegeh-hegeh nak pinjam duit kawan. Bila kawan tak bagi terus putus kawan. Tak bodoh ke kalau perangai macam tu. Lempang sikit kang!*tetibe nak PMS.

Bukan ape, aku pun selalu gak bermimpi basah di siang hari macam korang untuk pakai semua natang tu, tapi nak kena la ukur takat mane sumber kewangan kita. Kalau korang anak 'load' yang tiap-tiap bulan ada duit ribu riban dalam akaun bank, takde masalah. Go On la nak beli Ipad 2,3,4,5 sampai 10 pun boleh bai. Tapi kalau takat cukup-cukup makan je baik tak payah. Duduk diam-diam dalam bilik pastu hantuk kepale kat dinding.


Buat 3 kali seminggu ye.XD

Orang oldskool selalu cakap, kalau nak sesuatu kena la usaha. Aku pegang ayat tu sebab aku pikir kita tak boleh nak harapkan orang lain untuk puaskan nafsu serakah kita.HA serakah bai. So ape kate kalau korang betul-betul nak merasa pakai semua natang tu, korang cuba cari jalan yang BETUL macam mane nak dapat duit. So aku pilih cari duit dengan part time. Saya Part Time, Saya OK!

Sebut pasal part time, Part time dan student memang tak dapat dipisahkan macam roti kosong dengan teh tarik. Kalau dipisahkan alamat tak sarapan la aku. Bukan ape, hari-hari perut aku mesti mintak roti kosong kuah sardin dengan teh tarik. Mane tak nye, bangun-bangun dah membuang, pastu kena la isi balik ye dak. Gila kalau takde. Mahu meroyan perut aku pastu mula la terkentot-kentot busuk sebab mogok.Grrr.

So, sebab tu la aku excited bukak macam-macam website nak cari kerja. Bagi aku, kerja part time pun salah satu cara nak kumpul duit. Janji korang kena pandai cari. Bersepah la kat internet pasal part time ni. Korang search jela kat mudah.my, majalah.com, asiaparttime.com. Benda dah ada cuma tunggu korang nak atau tak. So pandai-pandailah korang pilih ye. Tapi ingat jangan join MLM. Semua tu dusta, binase, chillake! HAHA. Sekian Terima kasih.


Jangan nak malas sangat ye.

nota kukukakiku: Sekarang dah pukul 2 pagi, aku nak pergi tido pasal esok aku kerja pukul 8 pagi. Jangan lupe kejut aku ye.:D

16 comments:

Jiejah Gorjes said...

bagus...nak sesuatu kena rajin usaha baru nikmat nye tinggi. berbanding mintak2 jerk pastu dpt..org camtu biasa x menghargai nilai sesuatu brg tuh. dia akan cpt bosan :)

zaeimah ismail said...

kalau ikut hati semua nak~~

alahai,wahai hati..sila puaskan diri anda...

Intan said...

hahahaha..tue la..klu ikut hati mati,semua nak..aku pun klu boleh nk jugak iphong 4 tue..hahaha..tp x mampu la..nak apa2 yg penting kena usaha.part time memang banyak, tapi kna pandai la cari...

Gogoreng Ada said...

Jijah: Nangis bace komen jijah! Oh Jijah.*terharu.

zaiemah: jgn ikut hati sgt, nanti sakit hati. XD

Intan: Nah amik jela iphong 4 aku ni. Aku pn xgne sgt,HAHAHAHA.

milo said...

tahu takpe..yang hebat2 semua nak..semua yang anak datok ada pun nak..tapii tak usaha pe cerita..benda bleh usaha kan..papepon nice one! :)

Nan said...

KAlau Belajar agy, bek usahakan dulu yang 2.. Sebab ilmu 2 la rezeki!

Gogoreng Ada said...

milo: Org cmtu patut letak dlm gua.HAHA.

Nan: sokong2. :D

sergeant keroro said...

yeah, nice one!

lau tak usaha tak kemana, keh3

Abe Goreng said...

keroro: Sokong2..thx ye.:D

ahsfantasy24 said...

saha tangga kejayaan!
:)

~queraiza cullen~ said...

betul2..kalo ikut nafsu remaja tu..mmg sume mnde nk...x yah tnggu tgk kwn pakai pon dh nk beli dh..hehe..tp tu la..kne pikir doplohpat ratus jutakali dulu b4 beli...=)

cikrehan said...

kene blja kawal nafsu la ni.. HIHI

qhaizaa said...

prinsip yg aku pegang dr dulu lg.....

"bukan senang nk senang"..,
"bukan susah nk susah"..

aku dh cukup susah sebelum ni....
baca ni...,

http://qhaisrose.blogspot.com/2011/03/pekerjaan-hina-yang-pernah-aku-lakukan.html?showComment=1312264815770#c7392784328797802045

time blajar pon suffer giler...
alhamdulillah...
aku pegang prinsip tu..:)
InsyaAllah...

Abe Goreng said...

Cik rehan: btol2. kalu lyn nafsu mmg abis la.XD

qhaizaa: Thx for share.:D

adeeb khairudin said...

katakan tidak kepada MLM. haha. setuju dengan sume di atas. wee wee

Abe Goreng said...

Adeeb: Yeah!!! say NO to MLM. Thx deeb.:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...