Saturday, July 30, 2011

Segmen: Pengalaman Puasa Pertama Aku.

Seperti biasa, aku akan terangkan penaja dulu. Segmen ini ditaja oleh Deqlis. Klik banner untuk lebih lanjut.


Tahun 1996, masa umur aku 7 tahun baru aku belajar puase penuh. Kalau tahun sebelum-sebelum tu aku dengan bangganya boleh jilat-jilat ais krim pop depan abang dengan akak aku di bulan puase.   Tapi tidak lagi pada tahun tu pasal mak aku janji, kalau aku puasa penuh baru mak bagi duit raya 10 hinggit. Tyme tu 10 hinggit ibarat 50 hinggit woo.. Susah mau dapat. So mase tu adik aku sorang je yang dapat pengecualian berpuase pasal dia memang malas nak puase. Bangun sahur pun liat nak mampos.

Aku ni kira rajin gak la bangun sahur pasal mak aku bila memasak untuk sahur memang bising gila. Serius tak tipu. Tak padan dengan KETUNG..KETANG..KETUNG..KETANG. Mak aku boleh bantai borak dengan jiran sebelah rumah dekat tingkap je bai. Jiran sebelah pun boleh pergi layan mak aku borak sambil masak. Kiranya dorang ni buat komunikasi jarak jauh la pasal jarak rumah aku dengan jiran dalam 10 meter. Ha tu dia kehebatan mak aku!


Mak memang hebat. Happy Mother Day*tetibe.

Pagi-pagi lagi, mak bapak aku dah takde pasal dorang pergi kerja, tinggal aku dengan adik aku je. Masa tu bangun-bangun je, perut aku dah lapar gila. Tengok adik aku tengah syok tido lagi, aku pun pergi la angkat tudung saji cari lauk lebih sahur tadi. Yes, memang ada lauk lebih tu, tapi tu semua untuk adik aku. Pasal nanti dia bangun mesti nak makan. Budak kecik memang menyusahkan.*anggapan aku mase kecik-kecik dulu.XD

Ah aku tak kira dah mase tu, lapar punya pasal, aku pun makan semua lauk tu sampai licin tinggal tulang. Bila adik aku bangun, cepat je dia sambar tudung saji. Angkat-angkat tengok takde makanan. Then adik aku dah bising-bising tanya aku mane makanan dia. So aku tenang je cakap "DIK, MAK SAJE TAK SIMPAN KAT KO MAKANAN PASAL MAK NAK SURUH KO BELAJAR PUASE. ADA PAHAM!" So adik aku pun percaya habis cakap aku. Padahal dia tak tahu aku yang songlap makanan dia sampai habis. Padan muka ko dik! HAHA.


Adik aku kena trololol..

Nasib baik die tak report mak aku pasal tu. Yang takleh blah bila adik aku semangat cakap kat mak dia puase penuh hari tu. Mak aku hanya angguk-angguk jela tanda setuju walaupun dalam hati mak aku mesti cakap gini "PUASE PE KEBENDENYE DIK OII, LAUK DALAM TUDUNG SAJI TU HABIS KO BANTAI, PUASE PENUH KONON". Lebih kurang macam tu la.


Kena trollololo dengan mak pulak.HAHA.

Dalam kes ni siapa yang lebih tua akan lebih dipercayai.Older always better. HAHA. So dalam tahun tu aku berjaya mendapat 10 hinggit duit raya dari mak aku pasal aku 'berpuase penuh' la kononnya. Dan paling menyeronokan adalah duit 10 hinggit yang mak aku bagi tu sebenarnye duit raya adik aku. Penat jela die kumpul. Pandai mak aku. Dan sampai sekarang aku ingat mende ni.HAHA.



SELAMAT BERPUASE KORANG SUME.
:D

Nota kukukakiku: Adik, harap-harap ko tak bace blog aku ni pasal duit 10 hinggit ko aku dah abis belanje buat beli mercun. Jangan mintak balik ye.

18 comments:

Jiejah Gorjes said...

abg yg kejam!!!!

deqlis said...

hehe..kelako gillerr..sis tergelak2x byk kali nie...

sungguh bijak yer.... thn ni jgn bukak tudung saji lagi yer..

thanks join...sis follow blog nie:-) & letak url blog kat side bar..:-)

.:icha:. said...

aku ingat aku nk report kat adek kau la =_=" klo x silap aku ade die pnye FB.
cepat2 rasuah aku kalo xnak aku bocor!!!!!
hahahahahaaaa(gelak setan!!)

Gogoreng Ada said...

jijah: mane ad kejam. itu namenye sistem demokrasi. Sape paling tua, dia paling berkuasa.HAHAH.

Sis Deqlis: HAHA. Thx byk2 ye sis. Dh follow sis balik. Slmt pose.:D

Ica: Ko report mmg siap la. Aku tuju mercun roket kat umh ko nanti.HAHAH.

.:icha:. said...

hahahaaaa...!
tuju je umah aku kat penang tu..
kat perak jgn!! t ko nyesal lak..
ramai awek cun wooo!!

.:icha:. said...

hahahaaaa...!
tuju je umah aku kat penang tu..
kat perak jgn!! t ko nyesal lak..
ramai awek cun wooo!!

ishy77 said...

sape hadik ko tu..? jeng jeng jeng
aku kenal ke..? jeng jeng jeng
haha

Nisa' Azman said...

salam ramadhan..dtg dr blog deqlis nie..
wah, jahat tp klakar..haha..! xpe la, time bdk2, ngehehe..

azly♥iejah said...

1st follow awak dlu..=)
hahahahaa...lawak la..aku da join segmen ne lah tapi tak bleh info kat deqlis..da tinggalkan link kat blog deqlis tapi tak kluar lah comment 2...

Abe Goreng said...

ica: Haha.xpe tmpt lain pun byk.Keh3.

chot:Shhhhhh! Adik aku ramai.Hehe.

Nisa: Hehe.tobat xbuat dh.HAHAHA.

Iejah: Hehe.thx follow. Nanti goreng2 follow blog iejah ye.:D

Miss Dolce and Gabbana said...

Haahaa..apa punya abanglah..serious best entri ni.Btw Salam Ramadhan :)

milo said...

hahaha..kalo adik ngadu, mesti abang kena bantai. ahahaha :P

Abe Goreng said...

Miss Dolce: sye abg yg baik.XD
Thx..

Milo: Tu la psl.dh cuak gle mse tu.Keh3.

@juera said...

nnti i sruh adik u bc blog ni eh? haha..kenal pon tak..yo yo or je kn..slmt bpuasa :)

zeila said...

hahaha...

bagus btol abg die ye....

Abe Goreng said...

@juera: Haha.tp adik abe nk knl dgn cik juera.HAHAH. slmt b,pose gk.:D

ziela: Kan...Sush2 je puji.HAHHA.

budaq tembam said...

tersenyum2 bce! hahaha..nice...:)

Abe Goreng said...

budak Domo: Haha.mase kecik tak tahu pape lgsg.HAHA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...