Monday, August 8, 2011

Cara Pantas Dapatkan BUFFERED EARNING!!!

Bagi blogger yang baru macam aku ni,dapat BUFEERED EARNING adalah perkara paling nikmat bila korang start join NUFFNANG. Gila tak bahagia. Kalau sebelum ni kena tunggu orang kelik satu-satu iklan baru la dapat duit. Itu pun kalau orang tu rajin nak kelik. Tapi once korang dah dapat BE, orang bukak je blog korang terus dapat duit. Syok gila kan. Bagi sape yang tak paham ape BE, boleh klik sini.


So kali ni aku berbesar hati nak kongsi dengan korang tips macam mana nak dapat BE dari NUFFNANG dengan cepat dan pantas. Actually tips ni aku dapat hasil dari pengalaman blogger-blogger senior dan pertanyaan kepada pihak NUFFNANG sendiri. Layan.

1.KEKALKAN STATUS "GLITTERATTI" ANDA.
Jangan gatal-gatal nak pasang iklan lain selain NUFFNANG kat blog korang. Nanti NUFFNANG merajuk, padan muka korang. NUFFNANG tak suka pada orang yang menduakan dia. Tak pasal-pasal status GLITTERATTI korang kena tarik balik.XD

2.RAJINKAN DIRI KORANG UPDATE BIO PROFILE DAN BLOG SURVEY.
Yang ni korang tak payah la UPDATE hari-hari, 2 kali sebulan pun dah OK. So dari situ NUFFNANG boleh filter blog mane yang sesuai dengan kehendak pihak advertiser. Tapi jangan sesekali korang classified blog korang as SOSIAL@POLITIC sebab NUFFNANG takkan pilih blog yang pasal politik-politik ni.:D

3.KALAU NAK LETAK IKLAN NUFFNANG, LETAK KAT TEMPAT YANG BETUL.
Ini serius. Aku bagi contoh, korang upah bangla suruh letak sofa kat ruang tamu, tapi die pergi bantai letak sofa korang dalam jamban jiran sebelah, ape korang rase? Ok jangan jawab. So ape yang korang rase same seperti NUFFNANG rase kalau korang suka hati letak iklan dorang merata-rata.

4.PENUHI BLOG KORANG DENGAN SEMUA JENIS IKLAN NUFFNANG.
Jangan gedik nak cakap "TAK KIUT LA BLOG I KALAU LETAK SEMUA IKLAN". Yang tak kiut tu la yang bagi duit kat korang. So sila letak ketiga-tiga jenis iklan NUFFNANG tu ye.Kalau tak tahu macam mane nak letak, aku ada buat tutorial. Meh klik sini ye.Part 1 | Part 2.

5.JAGA TANGAN KORANG DARI MENG'KLIK' IKLAN KAT BLOG SENDIRI.
Kalau korang klik berjuta-juta kali pun iklan kat blog korang, tapi dari IP ADDRESS yang sama, jangan harap la NUFFNANG nak bayar korang 1 sen malaysia pun. Silap-silap korang terus kena BANNED dengan NUFFNANG.HAHA.

6.SILA MAINTAINKAN TRAFIK BLOG KORANG 100 UV SEHARI.
Sebaik-baiknye 100 UV(Unique Visitor) la. Tapi kalau tak dapat, maintain lebih 20 UV pun dah kira Ok. Nak up trafik korang kena la rajin update blog dan blogwalking. Jangan nak malas sangat.:D

7.SELALU BERTANYA PADA NUFFNANG.
Ha yang ni penting jugak. Korang hantar je TICKET@PERTANYAAN kat NUFFNANG. Tanye jela ape yang patut seperti macam mana nak dapat BE. Nanti dorang akan jawab soalan korang tu. Tapi jangan tanya dah berak belom? Tak pasal kena banned la.HAHAHA.

8.PASTIKAN BLOG KORANG BUKAN JENIS YANG COPY PASTE.
Maksud aku kandungan blog korang mestilah original walaupun tak 100% nak ori sebab NUFFNANG tak suka blog yang mengandungi informasi dari sumber yang lain. Tapi kalau satu dua copy paste tak pe kot.

9.SILA BODEK DENGAN BUAT ENTRI YANG ADA BACKLINK KE NUFFNANG.
Contohnye sama seperti yang aku buat ni. Kiranya aku ni kaki bodek gak la. Tapi dari pengalaman otai blogger, bila kita selalu buat entri yang ada backlink ke NUFFNANG, senang untuk dapat BE. Cubalah buat ye.

10.JANGAN BERATKAN BLOG KORANG DENGAN WIDGET.
Sila kurangkan penggunaan widget di blog korang kerana ini akan melambatkan tempoh loading blog. Serius kalau aku pun malas nak jenguk blog yang loading lama gila. Mungkin aku pergi jenguk sekali je pastu tak pergi dah Inikan pulak NUFFNANG. Kompem tak dapat BE melainkan blog korang memang femes gila tu lain cerita.

Ok aku dah list kan semua tips tu.Sekarang ni semua bergantung atas usaha korang. Kalau rase nak dapat duit lebih dari NUFFNANG, cuba follow tips ni. Nanti dah dapat BE, korang share pulak dengan blogger lain k. Terima kasih NUFFNANG.

51 comments:

SYED MOHD IDHAM AL HABSHEE said...

Hebat ahh abg gorenggg.... dah la hensem..kaye plak..haha

sergeant keroro said...

ni mesti dah dapat BE, grats XD

Mila Ahmad said...

tq share infO!

sara zainol said...

informasi yg sgt sgt berguna :) thanks :) sara bru je pasangkan iklan nuffnang kt blog :)

amirul farhan said...

nice la. aku baru pasang nuffnang 3hari. earning kosong lagi kah3. thnks

coklatberapi said...

thanks for share,..doakan nuffnang syg kita lbih~ahaa

Abe Goreng said...

Saed Kacak Lagi Tampan: Bangge gile aku. Syamsul Yusof komen blog aku.HAHAHA.

Sergeant: Haha.Saye bdk baru bljr ni. mitk nsht dri otai.:D

Abe Goreng said...

Mila: Hehe.sharing is caring n loving.HAHHA.*gurau.:D

Sara: Same2. Nanti bloeh la belanje abg goreng.HAHAH.

Abe Goreng said...

Amirul: Ha. try follow tips ni, kompem sng dpt BE.:D

Coklatberapi: Hehe. Doakn abe pnye gak ye.:D

Hans said...

yups
betul lah tu
:-)

dhiera said...

terbaik..thanx for sharing~

collb9 said...

kalo blog warez yg donlop2 bole dpt BE x???

Amy Syaquena said...

setuju dengan semua yang di nyatakan di atas.. thanks sharing..

*salam kenal, amy singgah dan follow sini.jom ke belog amy http://www.sinarraudah.com/2011/08/biskut-raya-tart-nenas-panas-ifa-raziah.html

Wawa.Wafiyyah said...

ala kongsi tips jeke....kongsi la duit nuffnang skli.hehehe

Wawa.Wafiyyah said...
This comment has been removed by the author.
cik dila said...

kite pun tak fham sgt pasal BE ni,tp dan2 pulak abe dok update pasal ni. baguih sgt dah tu.. thanks for the info.

Pembawa_Wacana said...

Abg goreng mesti dah kaya nie....:)

Saiazuan said...

tips orang kaya.. hehe ;D

Wahida said...

Thanks for sharing this :)

msredcheesecake said...

dapat be ke ramadhan ni? bule buat belanja raya....

NasZ said...

nice info. thanx sudi share.

dah follow awak. salam kenal.

MOHD NASER.com

kodkoding said...

baru jejak pertama kali kt blog goreng2 ni..best tips yang berguna...:)

mas saari said...

info menarik ni...

baya kdkl said...

haha, glitteri aku kna tarik smlm2 psl aku ltk iklan adverlet...tp aku dah pujuk nuffnang blk. hehe..aku dah buang yg lain. x sggup nk mnduakan nuffnang.haha

Pak Pis said...

aku memang carik tips ni..hahaha tq tq

Saiful Bakhtiar said...

patut la aku tak dapat dr nuffnang sbb aku tak bodek rupanya..jaga pas ni aku bodek ngan boroi skali .hehe

adlina said...

tumpang tanya..kenapa bila setiap kali sya nk hantar tiket kat nuffnang, xbole ek? dia ckp sya isi free cap salah. masuk hari ni dah 10 kali saya try tp asyik cakap yang sama ja..camna ek??

myhatiku said...

nice sharing..mekasih :)

Alip Apai said...

semua bakal ak buat!

eh, ko x goreng kan ni??

fakta kan?kan?kan?

:)

Aziela said...

Ayoooo..macam tu ekk? Salam kenal. Datang dari blog Ben....

iMBobo said...

ni tips yg sgt berguna! hehe dah mula buat sikit2 :D

Cik Intan said...

wahhh...dh dpt BE yer..tahniah la...

hehe..tips yg bagus..tp aku mls la nk update blog..xdak idea...cuba cerita mna nk dpt idea..huhu..

Abe Goreng said...

Hans: itu die otai NUFFNANG dah mari. Hehehe.

Dhiera: Ur wlcome. dtg la blog ni slalu.

Abe Goreng said...

collb9: adoi, yang tu xsure la. Mybe die depend traffic pulak. Kalu mcm traffic best, xkn die xnk letak iklan pulak kn.Pndpt sendiri je ni.HAHA.

Amy: Slm kenal jugak. Thx follow blog goreng.:D

Abe Goreng said...

Wawawi: Haha.ad 6 hinggit je pun. Nah amik 2 hinggit, main jaoh2.HAHAHA.

Cik Dila: Haha. nanti dh dpt byk BE, leh blanje abe mkn.HAHA.

Abe Goreng said...

Pembawa: tgh miskin lol.*nangis.

Saiazuan: Itu die sorang lg otai nuffnang sudah bunyi. org kaye tu wey.

Abe Goreng said...

Wahida: Same2. xdhl la.:D

CikKekKejuMerah: Haha.bru dpt satu je kak.bli butang baju raye pun xlps.Huhu.

Abe Goreng said...

NasZ: thx abg Naser follow blog hangit ni.Hehe. Slm knl gak.:D

Kodkoding: Ok jp g abe goreng g terjah blog koding plak ye.:D

Abe Goreng said...

Mas Sari: Thx.

Baya: Haha.jgn curang lain kali. Nuffnang ni hati kace.cpt touching.Hehehe.

Pak Pis: Hehe.ur wlcome.

Abe Goreng said...

Saiful Baktiar: Haha.cpt pergi bodek, xbodek xdpt.HAHAHA.

Adlina: nanti abe tnye kwn2 yg lg pakar ye.:D

Abe Goreng said...

myhatiku: same2. nanti dpt BE jgn lpe share ngn abe ye. :D

Alip Apai: Hahaha. yg ni betul punye. Xde goreng2 k.HAHAHAHA

Aziela: Slm kenal gak.hehe.

Abe Goreng said...

imBOBO: Ok bro. nanti dpt BE jgn lpe blanje karok ye. :D

Cik Intan: Haha.cube ko buat cm aku. Kalu xde idea aku pergi cari gmbr pastu buat mcm wordless wednesday. Hari2 pun xpe.HAHAHA.

kayrul-shah said...

kecewa siot..dah ikut tips nie pun tak dapat gak BE tue..huhuhuhu

Azekzk said...

Nk trylh follow tip ni. Tgk bleh x dpt. Hehehe.

daimpressive said...

Jalan2 dari suaraserak.blogspot.com
Terima kasih utk tips anda, inspired

jaerul said...

dapat be pun cepat jer jadi metered earning,. huhaaa.

Ashjbxoxo said...

Salam, tengah bw blog anda dan terjumpa tips yang sangat berguna nhe. Thank you for the tips insyaallah saya akan guna, lagipun saya budak newbie dalam nuffnang nhe. Btw, nice blog. ^^

Norhasniza Khalid said...

terbaik tip ni. !!

Ct Edzreena said...

mesti best kan bila dapat BE? thanks for d info...bila la ku nk dpt ni....huuhuhu

CikLa Shahril said...

Salam.
Good sharing.

Azcona Nur Azleah LMF said...

Terima kasih atas perkongsiannya bro. Saya baru saja register dengan Nuffnang 4/11/14 lepas. Masih terlalu baru.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...